Zineb vertelt

Zineb zit in het vierde jaar van de opleiding Mbo-Verpleegkundige op MBO College Almere. In de huidige coronacrisis gaat haar stage gewoon door.
Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik wist van jongs af aan dat ik graag mensen wilde helpen. Ik ben altijd al een zorgzaam type geweest. Toen ik aan het einde van mijn middelbare schooltijd een keuze moest maken, keek ik ook vooral naar de zorgopleidingen. Ik heb wat research gedaan en verpleegkunde leek mij echt een leuke en leerzame opleiding. Ik kan dan doen wat ik altijd al wilde. Inmiddels kan ik met zekerheid zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt.
Wat maakte het meeste indruk tijdens je opleiding?
Veel dingen komen in mij op, maar voornamelijk het contact met patiënten. Zoveel levensverhalen. Zoveel verschillende mensen. Ik kan mensen helpen met hun revalidatie. In de ouderenzorg kan ik bijvoorbeeld ook van betekenis zijn. Het is mooi om te zien hoe patiënten dankbaar zijn voor de zorg die ze krijgen van mij en mijn collega's. Vooral in deze tijd zien wij de waardering van mensen.
Hoe is het om juist in deze tijd van coronacrisis in de zorg te werken?
Het is een bizarre periode. Het vergt veel flexibiliteit en zekerheid om door te kunnen gaan. Ik heb veel kunnen leren in de afgelopen maanden. Ik had al veel stage gelopen en veel kennis opgedaan. Dat heeft zeker geholpen om nu sterk in mijn schoenen te staan. Als laatstejaars student wordt van mij verwacht dat ik mee kan draaien. En ik realiseer me steeds meer dat dit écht is wat ik wil doen in mijn leven.
Wat zou je een aankomend student mee willen geven over dit vak?
Het is een zware opleiding, zowel lichamelijk als geestelijk. Maar het is het zeker waard als je de glimlach op het gezicht van je patiënten ziet. Doe je best op je stages en laat jezelf zien. Doe ook veel zelfstudie, zodat je een voorsprong kan hebben wanneer je dit vak gaat uitoefenen. Sta ook sterk in je schoenen en geef je grenzen aan. Verder wil ik zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om deze opleiding te volgen: het is één van de mooiste beroepen die er bestaan!