Jelle vertelt

Jelle (25) haalde in 2020 zijn diploma Expert IT Systems & Devices (niveau 4) bij MBO College Almere. Hij vertelt over zijn keuze en studietijd én hoe hij aan zijn stage en baan is gekomen.
Wie ben je?
Mijn naam is Jelle ten Thij en ik ben 25 jaar. Ik heb de opleiding Expert IT Systems & Devices (niveau 4) bij MBO College Almere gedaan en haalde in 2020 mijn diploma. Naast mijn opleiding was ik werkzaam bij Ultimum. Dit IT-bedrijf is in Almere gevestigd. Ik vervul daar de rol van cybersecurityspecialist en daarnaast heb ik ook nog mijn eigen bedrijf.
Welke vooropleiding heb je gedaan?
Dat is een lang verhaal! Mijn opleidingsniveau op de middelbare school was de havo. Helaas heb ik wegens omstandigheden mijn eindexamen net niet gehaald. Dit was voor mij eigenlijk geen probleem, omdat ik graag de opleiding Graphic Design (mbo niveau 4) wilde doen aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam.

Na een jaar bleek dit niet de juiste opleiding te zijn voor mij. Hierin speelde de reistijd een grote rol: 2,5 uur heen en 2,5 uur terug was geen pretje. Toen ben ik verder gaan kijken naar andere opleidingen die mij aanspraken. Zo ben ik terecht gekomen bij de VeVa-opleiding op het ROC van Flevoland. Ik zag het al helemaal voor me! Na de opleiding zou ik solliciteren bij de infanterie van de landmacht. Helaas liep ik tegen het einde van die opleiding een permanente blessure op. Hierdoor was ik niet meer geschikt voor werk bij defensie. Terug bij af!
 
Ik moest weer een nieuwe keuze maken voor mijn verdere loopbaan. Omdat ik van kinds af aan al geïnteresseerd was in computers, was een opleiding in de ICT de perfecte keuze.
Welke stage(s) heb je gedaan?
Tijdens de opleiding ICT-beheer heb ik twee keer stages gelopen bij Ultimum. Het is eigenlijk wel een leuk verhaal hoe ik daar terecht ben gekomen. In de eerste weken van het leerjaar kregen wij te horen wanneer wij stage moesten lopen. We hadden welgeteld zes maanden de tijd om een stageplek te vinden. Veel van mijn medestudenten vonden dat nog ver weg, maar ik besefte dat die zes maanden snel voorbij zouden gaan.

Op een middag reed ik langs het kantoor van Ultimum en daar hing een banner waarop stond dat zij op zoek waren naar cybersecurity-specialisten. Ik ben direct hun kantoorterrein opgereden, heb aangebeld en aangegeven dat ik een stageplek zocht. Een klein beetje verbijsterd werd ik door (mijn toekomstige stagebegeleider) binnen gelaten. Na een enthousiast gesprek verliet ik weer het pand.

Ik was nog niet thuis, of ik werd al gebeld dat ik de volgende dag langs moest komen voor een tweede gesprek. Tijdens dit gesprek hebben wij bepaald wat mijn leerroute zou worden en op wat voor niveau ze mij wilden gaan opleiden.

Tijdens mijn eerste stage was ik werkzaam op de Servicedesk. Mijn taak was het oplossen van technische problemen die onze klanten hadden. Tijdens deze stage werd al snel duidelijk dat ik meer kon dan op de Servicedesk zitten. Ik mocht uiteindelijk mee met de tweedelijns engineers die op locatie bij de klant problemen op losten.

Tijdens de stage sprak ik een ethical hacker (een van de 'good guys') die de beveiliging van bedrijven hackt om ze daarna te adviseren over de oplossing. Na een paar weken mocht ik met hem mee naar een klant om daar hun beveiliging te testen. Heel interessant en ik bleek er aanleg voor te hebben.

Aan het einde van mijn eerste stage bood Ultimum mij een nul-urencontract aan. Naast mijn opleiding werkte ik dus voor Ultimum. Mijn tweede stage deed ik ook bij Ultimum: ik draaide mijn functie als cybersecurity-consultant zelfstandig, maar kon altijd terecht bij mijn stagebegeleider voor vragen. Na de tweede stage heeft Ultimum mij een vast contract aangeboden. Tot op de dag van vandaag werk ik hier nog steeds met veel plezier!
Hoe was de combinatie met een baan? En hoe was de begeleiding (zowel vanuit het bedrijf als vanuit school)?
In het begin was het vooral zoeken naar de juiste invulling. Omdat ik een voltijd opleiding deed, was het niet gebruikelijk dat ik naast school ook werkte. Dat vereist nogal wat doorzettingsvermogen. School heeft mij goed begeleid. Na het maken van duidelijke afspraken, was school goed op de hoogte van mijn werkzaamheden.
Wat ga je na je opleiding doen?
Er zijn twee dingen die ik na mijn opleiding ben gaan doen. Ik werk als cybersecurity-consultant bij Ultimum. Vanaf september ga ik les geven op MBO College Almere om mijn opgedane kennis over cybersecurity te delen. Cybersecurity krijgt een steeds belangrijkere plaats in de ICT.

Daarnaast ben ik samen met mijn partner een bedrijf aan het opzetten: Honorem. We ontwikkelen en verzorgen excellentietrajecten voor mbo-studenten.
Wat zijn je dromen voor de toekomst?
De komende jaren wil ik groeien in het vakgebied cybersecurity. Ik vind het belangrijk dat iedereen veilig gebruik kan maken van de geweldige technieken die we momenteel hebben en die eraan komen.
 
Daarnaast zal ik mij focussen op het ontwikkelen en het laten groeien van Honorem. Ik wil studenten, scholen en bedrijfsleven dichter bij elkaar brengen om zo het onderwijs nog beter te maken!
Heb je nog een tip voor (toekomstige) studenten?
Je kunt meer dan je denkt! Door gemotiveerd te blijven en een positieve kijk op de toekomst te hebben kun je alles bereiken wat je wil. Van fouten kun je leren en je wordt er als persoon alleen maar sterker van.
 
Ben jij student en op zoek naar een leuke stage? Jelle kan je misschien helpen om die stageplek te vinden. Voeg hem toe op LinkedIn.