Kimberley vertelt

Kimberley (25) haalde in 2013 haar diploma Juridisch Medewerker (niveau 4) bij MBO College Almere. Deze opleiding kun je nu volgen op MBO College Poort. Ze vertelt over haar studietijd en waar ze nu terecht is gekomen.


Wie ben je?
“Ik ben Kimberley van der Meiden. Van juli 2009 tot januari 2013 volgende ik de opleiding Juridisch Medewerker (niveau 4) bij MBO College Almere. Deze opleiding duurde 3 jaar, maar ik heb hier iets langer over gedaan. Ik werk sinds november op de afdeling onroerende zaken bij Van Dijk de Jongh notarissen. Dit is een notariskantoor in Dronten.“

Waarom heb je voor het mbo gekozen en ben je na het vmbo niet doorgestroomd naar de havo?
“Ik wist op het vmbo al wat ik wilde worden. Ik had er natuurlijk voor kunnen kiezen om eerst de havo te doen, maar vond het wel een fijn idee om een diploma te halen wat aansluit bij het beroep dat ik wilde uitoefenen. Dat gaf mij toch meer zekerheid.”

Hoe kijk je terug op jouw tijd bij MBO College Almere? 
“Ik kijk op een positieve manier terug op mijn tijd op het MBO College Almere. Ik had een leuke klas en de docenten waren heel behulpzaam, begripvol en bereid om je veel uit te leggen. De lesstof was goed te begrijpen en ik ben daardoor makkelijk door de opleiding en examens gefietst. 
Het zoeken van een stageplaats vond ik lastig. Ik was nog erg jong en solliciteren is dan nog best wel spannend. Daarnaast ben je natuurlijk niet de enige die een stageplek zoekt en ben je eigenlijk de concurrent van je klasgenoten. Ik had verwacht dat een stageplaats meer zou komen aanwaaien." 

Heb je stages gelopen?
“Ik heb twee keer 6 maanden stage gelopen. Mijn eerste stage was bij een incassobureau en mijn tweede stage was bij een deurwaarderskantoor. Bij het deurwaarderskantoor heb ik na mijn stage ook nog 7 maanden gewerkt tot ik aan een nieuwe studie begon. Bepaalde werkzaamheden bij het deurwaarderkantoor vond ik heel confronterend. Het was een hele leerzame tijd, maar niet een beroep dat ik zou willen uitoefenen.”

Wat ben je na je opleiding gaan doen?
“Doordat ik in het bezit was van mijn mbo-diploma heb ik een hbo-studie kunnen volgen. Op het hbo heb ik Rechten gestudeerd. Door mijn mbo-studie heb ik voorkennis opgedaan. Ik wist bijvoorbeeld al hoe ik wetsartikelen gemakkelijk kon opzoeken in de wettenbundels en hoe ik wetsartikelen moest noteren. Ook kwam de kennis die ik had op gedaan een gedeeltelijk terug in de eerste periode van mijn eerste studie jaar van mijn hbo Rechten studie. Het verschil tussen mbo en hbo is wel groot. Er moet veel meer uit jezelf komen en je moet ook veel meer leren. Bij een hbo-studie wordt ook van je verwacht dat je thuis veel tijd investeert in je studie.“

Hoe vind je het om bij een notarissenkantoor te werken?
“Ik boek vooral koopaktes in en stel hypotheekaktes op. Werken bij een notariskantoor is iets wat ik altijd al heb willen doen. Ik leer en doe elke dag een beetje meer en heb het ontzettend naar mijn zin. De praktijkervaring die ik heb opgedaan tijdens de stages op het mbo en hbo hebben mij heel erg geholpen. Niet alleen met het vinden van een baan, maar ook voel ik mij zekerder over het werk dat ik doe. Ik houd  mij vooral bezig met koop- en hypotheekaktes. Het is leuker dan ik dacht. Tijdens mijn studie heb ik mij gespecialiseerd in burgerlijk procesrecht. Dat is heel wat anders dan wat ik nu doe.”

Waar ben je het meest trots op?
“Als je jaren geleden had gezegd dat ik zover zou komen had ik je het niet geloofd. Ik begon met de hbo-Rechten studie met het idee dat het waarschijnlijk te hoog gegrepen zou zijn. Ik heb altijd gezegd dat ik niet eerder zou stoppen met school, voordat ik mijn hbo-Rechten diploma heb behaald en die belofte ben ik nagekomen. Het was pittig en heb veel moeten opgeven zoals vrije tijd, maar het is mij toch gelukt.”

Wat zijn je dromen voor de toekomst?
“Het afronden van een master-studie Rechtsgeleerdheid of Notarieel Recht zou voor mij de kers op de taart zijn en een mooi eindpunt van mijn studieloopbaan. Mijn ultieme droom is om bij de ambassade in Spanje te werken. Ik ben echt gek op dat land en het lijkt mij een erg interessante en uitdagende baan!

Heb je nog tips voor de (toekomstige) studenten? 
“Blijf gemotiveerd! Als je de motivatie even verliest is het altijd goed om doelen voor jezelf te stellen en een planning te maken. En stuur open sollicitaties als je op zoekt naar een baan of stage. Het zal je verbazen hoeveel dat kan helpen. Er zullen altijd mensen zijn die denken dat je het niet kunt, maar bewijs het tegendeel en houdt je toekomst in het vizier.”