Wesly vertelt

Oud-student Wesly vertelt over zijn opleiding bij MBO College Almere.


Wesly haalde in 2000 zijn diploma Commercieel Bank & Verzekeren bij MBO College Almere. Hij vertelt over zijn studietijd en waar hij nu terecht is gekomen.Wie ben je? 

“Ik ben Wesly en heb van 1997 tot 2000 de opleiding Commercieel Bank & Verzekeren gevolgd bij MBO College Almere. Ik werk inmiddels bijna 10 jaar bij het UWV als Agile Business Analist en daarnaast doe ik vrijwilligerswerk als coach en jongerentrainer bij VMCA (Vrijwilligers- en Mantelzorgcentrale Almere). Verder geniet ik volop van het leven!”


Hoe kijk je terug op jouw tijd bij MBO College Almere? 

“Ik heb een leuke tijd gehad bij MBO College Almere, maar was wel een boefje. Als ik met mijn vrienden kon spijbelen dan deden we dat. De opleiding zelf lag mij niet zo goed. Ik koos voor een niveau 4 opleiding, omdat dit het hoogste niveau was, en niet omdat ik het perse leuk vond. Ik heb toen stage gelopen bij de Postbank in Amsterdam en ook hier zat ik niet op mijn plek. Ik heb de mbo-opleiding wel afgemaakt, maar wist dat het werken bij een bank niet iets was dat ik leuk vond.
Toen ik bij MBO College Almere studeerde stond het college nog een beetje in de kinderschoenen. Als jongerentrainer kom ik nu weer regelmatig voor trainingen bij MBO College Almere en ik vind het er nu veel professioneler uitzien. Je ziet dat er naar de leerlingen wordt geluisterd en dat ze serieus worden genomen. Ook het gebouw ziet er veel professioneler uit en is niet meer te herkennen.”


Wat ben je na je opleiding gaan doen?

“Na mijn mbo-opleiding ben ik doorgestroomd naar het hbo. Ik heb toen Management, Economie & Recht gestudeerd. Ik ben op de Hogeschool van Amsterdam begonnen aan deze studie en heb hem daarna bij INHOLLAND afgemaakt. Na de hbo-studie ben ik nog naar de Vrije Universiteit Amsterdam gegaan, maar dat was niets voor mij. Om mijn studies te kunnen bekostigen heb ik bij McDonald’s en Media Markt gewerkt.
Na mijn studie heb ik als Kredietbeoordelaar bij de Rabobank Flevoland gewerkt. Hier beoordeelde ik woningfinancieringen en voerde ik kredietrevisies van bedrijven uit. Daarna heb ik nog zeven maanden bij de ING gewerkt als assistent accountmanager Payment & Cashmanagement. Ik heb altijd leuke collega’s gehad, maar ik wist hierna wel dat ik nooit meer bij een bank wilde werken. Inmiddels ben ik al bijna tien jaar werkzaam als Agile Business Analist bij het UWV en ben ik sinds twee jaar jongerencoach en trainer.”


Hoe vond je de overstap van het mbo naar het hbo?

“Op het hbo wordt er meer van je verwacht en ben je veel zelfstandiger aan het werk dan op het mbo. Op het mbo zitten de docenten er wat dichter bovenop. Op de universiteit laten ze je helemaal vrij.”


Wat vind je van je werk?

“Wat ik leuk vind aan mijn werk is dat het een maatschappelijke impact heeft. Ook met het vrijwilligerswerk kan ik echt iets betekenen. Ik geef vooral trainingen op het gebied van sociale vaardigheden en planmatig werken. Op het mbo geef ik regelmatig samen met coaches Bert Moll en Rudy Veraar de training: Gestructureerd en planmatig werken. Ik heb zelf een goede jeugd gehad, ook al was ik ondeugend en ging het leren mij niet makkelijk af. Ik vind het daarom belangrijk en fijn om daarom wat terug te geven. Ik zie mezelf nog met mijn rugzakje lopen en kattenkwaad uithalen en nu help ik zelf deze jongeren. Daarom voelt het ook zo goed om bij het mbo-college trainingen te geven. Het is heel dankbaar werk.” 


Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben trots op hetgeen wat ik met mijn eigen kennis en opleidingen heb bereikt en kan teruggeven, of dat nu in mijn werk is of met jongeren.”
 

Heb je nog tips voor de (toekomstige) studenten? 

“Laat je vooral niet tegenhouden door wat een ander vindt en wilt. Kies alsjeblieft gewoon iets wat je leuk vindt!  Waar ik mij aan erger is dat er regelmatig gesproken wordt over een hoog of laag niveau. Dit heeft mij vroeger heel erg onderdrukt en tegengehouden. Alles moet maar zo hoog mogelijk. Om die reden heb ik ook de opleiding Commercieel Bank & Verzekeren gekozen. Niet omdat het mij een leuke opleiding leek, maar omdat het op het hoogste niveau werd aangeboden. Ik was vroeger liever naar de toneelschool gegaan. Ik geloof dat iedereen talent heeft. Je bent zelf verantwoordelijk voor dit talent, waar je ook vandaan komt. Want: The saddest thing in life is wasted talent.”