Oud-techniekstudent van MBO College Almere maakt jongeren enthousiast voor techniek

Studiekeuze

Charlaine had geen idee welke vervolgstudie zij na de middelbare school wilde gaan doen. Uit een beroepskeuzetest kwam techniek naar voren. Ook haar mentor gaf het advies om een technische opleiding te gaan doen. Haar wiskundeknobbel zou hierbij goed van pas komen. De keuze is uiteindelijk gevallen op de opleiding Technicus Engineering aan MBO College Almere. Deze vierjarige opleiding leer je vakken als elektrotechniek, automatisering, werktuigbouw, wiskunde en natuurkunde. Ook leer je alles over moderne technieken als robotica, domotica en mechatronica. In het derde en vierde jaar kies je een specialisatie elektrotechniek of werktuigbouw. Ambitieus als ze is, koos Charlaine ervoor om beide richtingen te volgen.
 

Stages

Tijdens haar mbo-opleiding volgde de jonge techneut vier stages. Onder andere bij KLM en elektrotechnisch bedrijf Breedveld & Schröder. Charlaine over haar stageperiode bij Breedveld & Schröder: "Tijdens deze stage heb ik veel geleerd. Je wordt echt uitgedaagd! Zo vond ik het bijvoorbeeld best wel lastig om monteurs aan te sturen. Met name de wat oudere monteurs hebben natuurlijk veel meer kennis en ervaring. Dat was in het begin wel wennen." Ze liet in ieder geval een goede indruk bij haar stages achter. Zowel bij KLM als bij Breedveld & Schröder kreeg ze na haar stage een baan aangeboden!


Meisjes en techniek

Inmiddels heeft deze ambitieuze dame het mbo-diploma op zak en volgt de hbo-opleiding Engineering. Charlaine vertelt aan TechniekTalent.nu dat ze graag meer mensen enthousiast wil maken voor techniek. “Ik wil jongeren laten zien wat techniek is, want ze weten het gewoon niet”, zegt Charlaine Binda (22). “Het beeld dát jongeren hebben van techniek, klopt vaak niet”, voegt ze daaraan toe. “Dat geldt vooral voor meisjes. Zij denken al snel dat je vies wordt van techniek, maar dat is helemaal niet zo. Volgens mij past techniek juist heel goed bij meisjes, omdat het vaak om precisiewerk gaat.“


Ambassadeur van de Techniek

Haar enthousiasme voor techniek deelt ze in haar rol als Ambassadeur van de Techniek. Een initiatief van TechniekTalent.nu waarbij ze op middelbare scholen haar kennis over haar technische studie en stages deelt. Zo helpt de jonge techneut de leerlingen om voor zichzelf te bepalen of een keuze voor techniek bij hen past. “Leerlingen hebben vaak allerlei vragen”, vertelt ze in het interview. “‘Waarom heb je voor deze studie gekozen?’ en ‘Wat kun je er later mee worden?’ Ik probeer alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Zo help ik de leerlingen om voor zichzelf te bepalen of een keuze voor techniek bij hen past. Soms zie je direct resultaat. Zo was er laatst een meisje dat na afloop van mijn verhaal zei: ‘Wat jij vertelt, dat ben ik!’ Waarop ik reageerde: ‘Nou, dan moet jij ook iets in de techniek gaan doen!’.”


Kijk hier voor meer informatie over Ambassadeurs van de Techniek.

Bekijk ook onderstaande filmpjes waarin Charlaine vertelt over haar ambassadeursschap en haar stageperiode bij elektrotechnisch bedrijf Breedveld & Schröder.

Ander nieuws

Nieuws ROC van Flevoland biedt kijkje in de wereld van techniek op Girls' Day Op donderdag 11 april 2024 opende de afdeling Techniek van het ROC van Flevoland haar deuren voor een bijzonder evenement: Girls' Day. Meer dan...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws MBO College Poort opent eerste oefenrechtbank binnen het mbo Deze week vond de officiële opening plaats van het ‘Legal Lab’ op MBO College Poort, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland. MBO College Poort
Bekijk al het nieuws