Veelgestelde vragen

Hieronder vind je veelgestelde vragen van aankomende studenten en hun ouders over studeren aan het ROC van Flevoland. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met het Informatiecentrum.

 
Wat kost een opleiding?
De kosten van je opleiding hangen af van je leeftijd en de opleiding (BOL / BBL en niveau) die je gaat volgen. Bij vraag 2 lees je meer over het verschil tussen BOL en BBL.

Wat kost een BOL-opleiding? Lesgeld
Iedere student die op 1 augustus van het eerste schooljaar 18 jaar of ouder is en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaalt lesgeld. Het lesgeld voor het schooljaar 2020 - 2021 is € 1.202. Dit bedrag wordt elk jaar aangepast. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt de hoogte van het lesgeld en DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) zorgt voor de inning. Ben je op 1 augustus nog geen 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen.

Wat kost een BBL-opleiding? Cursusgeld
Iedere student die op 1 augustus van het eerste schooljaar 18 jaar of ouder is en een BBL-opleiding volgt, betaalt cursusgeld. In het schooljaar 2020 - 2021 bedraagt het cursusgeld voor een niveau 1- of 2-opleiding € 250. Voor een niveau 3- of 4-opleiding betaal je € 606. Deze bedragen worden jaarlijks aangepast. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap bepaalt de hoogte van het cursusgeld en het ROC van Flevoland zorgt voor de inning. Ben je op 1 augustus nog geen 18 jaar, dan hoef je nog geen cursusgeld te betalen.

Wat zijn de kosten voor Leermiddelen?
Welke leermiddelen je moet aanschaffen, hangt af van je studie. Dit kunnen bijvoorbeeld boeken zijn of een laptop. Voor sommige opleidingen heb je speciale kleding nodig, zoals veiligheidsschoenen of een trainingspak. De leer- middelenlijsten worden met zorg samengesteld.
De studentenraad kijkt mee bij het vaststellen van deze lijsten. De verwachte kosten per opleiding zijn te vinden op de opleidingspagina’s. Ga naar de  opleidingspagina en kies voor het tabje 'Studiekosten'. Hier vind je de studiekosten voor leermiddelen en eventuele extra's. Voor sommige gezinnen zijn de kosten van leermiddelen te hoog. Voor hen is er een tegemoetkoming in de kosten mogelijk.

» Meer informatie
 
Lees verder

Wat is het verschil tussen BOL en BBL?
Er zijn twee soorten mbo-opleidingen: BOL en BBL. Bekijk dit overzicht voor het verschil:


 
Lees verder

Wanneer heb ik recht op studiefinanciering?
  • BOL en 16 of 17 jaar oud: je ouders kunnen een kindgebonden budget aanvragen. Dit is een bijdrage in de kosten voor kinderen onder de 18 jaar. Lees meer op mijntoeslagen.nl. Je hebt ook recht op een studentenreisproduct. 
  • BOL en 18 jaar of ouder: meestal heb je recht op studiefinanciering. De studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs en een studentenreisproduct. Afhankelijk van het inkomen van je ouders kun je soms ook een aanvullende beurs krijgen. Die moet je extra aanvragen. Ook kun je een extra lening aanvragen.    
  • BBL: geen recht op studiefinanciering. Het leerbedrijf waar je in dienst bent, betaalt soms de  opleidingskosten.
Uitgebreide informatie vind je op duo.nl
 
Lees verder

Wat zijn de toelatingseisen?
Lees alles over toelatingseisen. Hier staat uitgelegd wat je met je vooropleiding kunt.
 

Wat zijn de doorstroommogelijkheden?
In het mbo sluiten de opleidingen op elkaar aan. Met een diploma op niveau 2 kun je binnen je sector (opleidingsrichting) doorstromen naar een opleiding op niveau 3 of een opleiding op niveau 4. We gaan altijd eerst samen met je in gesprek om te bepalen wat de beste route voor jou is.

In het mbo sluiten de opleidingen op elkaar aan. Met een diploma op niveau 1 kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2. Met een diploma op niveau 2 kun je vervolgens doorstromen naar een opleiding op niveau 3 of 4. We gaan altijd samen met je in gesprek om te bepalen wat de beste route is voor jou. Regel je doorstroom op tijd.

In ieder geval vóór 1 april. Zo kun je nog meedoen met de kennismakingsactiviteiten. Ook kan het zijn dat er op je nieuwe opleiding een beperkt aantal plaatsen zijn.

Wil je na je mbo-opleiding naar het hbo? Het ROC van Flevoland werkt samen met een aantal hbo-instellingen, zodat de doorstroom van niveau 4 naar een vergelijkbare hbo-opleiding goed verloopt. Zo is er een nauwe samenwerking met Hogeschool Windesheim. Je kunt tijdens je studie al kennis maken met deze hbo-instelling, want projecten voer je samen met hbo-studenten uit en je volgt al enkele colleges op het hbo.

Lees verder

Kan ik versneld een opleiding volgen?
Ben je havist? Of een extra gemotiveerde vmbo-t student? Misschien is een flex-opleiding iets voor jou. Via deze route kan je versneld doorstromen naar het hbo. Je behaalt in een kortere tijd een vakdiploma en je doet tijdens de opleiding veel praktijkervaring op. Je kunt al starten met een flex-opleiding als je een overgangsbewijs van 3 naar havo 4 hebt óf met een havo/vwo-diploma. Tijdens de kennismaking wordt er gekeken naar je vooropleiding, studieresultaten en (werk) ervaring.

» Meer informatie
 
Lees verder

Kan ik zonder het diploma naar het mbo?
Heb je nog geen diploma? Dan kun je op twee manieren instromen. Als je een overgangsbewijs van het derde naar het vierde jaar havo of vwo hebt, kun je starten met een mbo-opleiding op niveau 4. Hierna kun je door naar het hbo of gaan werken. Heb je geen vmbo-opleiding afgemaakt, maar heb je wel de capaciteiten om een mbo-opleiding te doen? En ben je ouder dan 16 jaar? Dan is een Entree-opleiding iets voor jou. Na de Entree-opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 2 en/of aan het werk. Het ROC van Flevoland biedt Entree-opleidingen aan binnen verschillende opleidingsrichtingen (sectoren).

» Meer informatie over Entree
 
Lees verder


Moet ik zelf een stageplaats regelen?
Ja, je regelt zelf je eigen stageplek. Het ROC van Flevoland helpt je bij de voorbereiding.
 
Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
BOL is een combinatie van school en stage. Bij een BOL-opleiding zijn de studenten en de opleiding samen verantwoordelijk voor het vinden van een stageplaats. Dat betekent dat de student en de opleiding zich maximaal inspannen voor het realiseren van een stageplaats.

Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)
BBL is een combinatie van werken en leren. Om te starten met een BBL-opleiding heb je een leerwerkbaan bij een erkend leerbedrijf nodig, dit dien je vooraf te regelen.
Alle erkende BBL-leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Lees verder

Hoe zijn de opleidingen ingedeeld?
Tijdens je opleiding krijg je vakken die je voorbereiden op een beroep en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Naast deze standaardvakken, is er ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kan een deel van de opleiding zelf worden ingevuld en kies je keuzedelen die aansluiten bij je interesses en toekomstdromen!