Interview

Recruiter Buddy Masfirdaus werkt bij Defensie en heeft zelf heel wat uren gemaakt op de ICT-afdeling van Defensie. Hij vertelt graag meer over de opleidingen.

Wat houdt de opleiding Veiligheid & Vakmanschap 3 ICT precies in?

Tijdens de opleiding word je voorbereid op een ICT-functie bij de verbindingsdienst van de Landmacht. Dan leer je alles over computertechniek. Je leert meer over het werk in een computercentrum. Je installeert computerapparatuur en je legt netwerken aan. Je wordt opgeleid tot een functie als onderofficier. Deze opleiding duurt 2,5 jaar. Je krijgt elke drie weken les en militaire training. Iedere vierde week loop je stage bij de Landmacht.

Hoe verschilt de opleiding van een gewone ICT-opleiding?

Bij deze opleiding ben je ook veel met sport bezig en loop je stage op een militaire locatie. Je leert met de middelen werken die je later ook bij de verbindingsdienst tegenkomt.

In welke beroepen kun je met deze opleiding terechtkomen?

Je kunt werken bij de verbindingsdienst. Hier kun je alle netwerkverbindingen bedienen. Met een niveau 3-opleiding Onderofficier kun je incidentmanager junior worden. Als sergeant geef je leiding aan een groep militairen die verantwoordelijk zijn voor het inzetten van diverse verbindingsmiddelen, zoals telefoon, radio, computers en satellietverbindingen. Je bent ook werkzaam op een helpdesk waar je de eerstelijns problemen oplost voor jouw gebruikers.

Is het makkelijk om een baan te vinden?

Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Zes maanden voor je examen komt een recruiter langs om te helpen met solliciteren bij Defensie. Na de opleiding krijg je nog wel een defensiekeuring. Op werkenbijdefensie.nl staan trainingsschema’s, zodat je je daarop kunt voorbereiden. Mocht je na je opleiding toch niet bij de Defensie aan de slag gaan, dan heb je al een goede basis voor een ander beroep in de ICT.

Wat maakt de opleiding zo leuk?

Geen enkele dag is hetzelfde. Je zit niet continu in de schoolbanken. Je doet veel aan sport en komt regelmatig op de kazerne.

» Bekijk de opleiding Veiligheid & Vakmanschap 3 ICT