Tjardo vertelt

Heb jij al van hem gehoord? Tjardo Paliama (17) is eerstejaars student Marketing & Communicatie bij MBO College Poort en is professioneel esporter. Tjardo speelt sinds dit seizoen voor Vitesse in de eDivisie. Hoe word je esporter en hoe combineer je dat met je studie? Dan moet je wel een meesterbrein hebben. Tjardo vertelt het je allemaal.

Hoe ben je esporter geworden?
“Ik speel al sinds ik 4 jaar ben FIFA op de Playstation. Niet op hoog niveau natuurlijk, maar het zat er al vroeg in. Ik heb het altijd leuk gevonden. Ik voetbalde op hoog niveau bij Almere City, maar moest in 2017 stoppen door een gebroken knie. Ik heb toen 5 maanden thuisgezeten. En zo begon een periode waarin ik écht veel FIFA speelde. Ik ging steeds beter spelen, werd uitgenodigd voor toernooien en behaalde goede resultaten. Dit viel ook op bij de scouts. Ik werd gebeld en voordat ik het wist ging het balletje rollen. Ik kwam bij Bundled, mijn management, terecht en sinds dit seizoen speel ik de eDivisie voor Vitesse.”

Wat maakt esports zo leuk?
“esports wordt steeds bekender. Tuurlijk zijn er ook nog mensen die het niet begrijpen, maar ik krijg enorm veel leuke reacties. We staan met Vitesse nu eerste in de eDivisie en dat werd gelijk gevierd toen ik op school kwam. Ook word je op straat steeds meer herkent en kijken jongere kinderen echt naar je op. Ze willen allemaal weten hoe je zo goed bent geworden en zijn blij als je ze tips geeft. Iedere winst zorgt dat je bekender wordt. Ik vind het leuk dat mensen naar mij kijken en het tof vinden wat ik doe. Het aantal volgers op sociale media en YouTube stijgt ook steeds meer en bij verschillende media begin ik op te vallen. Dat is belangrijk voor een esporter. De opleiding Marketing & Communicatie sluit daar heel goed bij aan. Alles wat ik in de lessen leer over marketing en communicatie kan ik direct toepassen in de praktijk en daar leer ik heel veel van.”

Hoe ziet een dag eruit voor jou?
“Ik ga eerst naar school en als ik thuiskom speel ik zo’n 3 tot 4 uur per dag FIFA. Ik probeer mijn avonden vrij te houden. Je moet ook gewoon kunnen leven, je huiswerk kunnen maken en tijd met je familie besteden. Teveel gamen is ook niet goed, want je moet scherp blijven. Topsport is lichamelijk heel zwaar, maar esports ook mentaal. Naast dat ik regelmatig FIFA moet spelen, is ook het analyseren van mijn tegenstanders belangrijk en het analyseren van je eigen spel. Door dit te doen kun je een tactisch plan bedenken. Dit hoort ook allemaal bij mijn trainingsschema.”

Hoe combineer je dat met school?
“School gaat altijd voor. Dat vind ik, maar ook mijn management. Het is belangrijk om een diploma te hebben. Het management helpt daarom samen met school om het zo goed mogelijk te combineren en dat gaat hartstikke goed. Ik zit nu volop in de toernooien van de eDivisie. Daarvoor heb ik iedere maandag en dinsdag live-opnames in de studio van Aalsmeer. De wedstrijd begint dan eind van de middag tot laat in de avond. Van school mag ik dan, als het nodig is, eerder naar huis en als ik tot in de nacht een wedstrijd heb gespeeld, mag ik ook wel later beginnen. Wel wordt er van mij verwacht dat ik thuis de opdrachten maak en dat gaat goed. Ik heb nog niet een lager cijfer dan een 7 gehaald dit jaar.”

Wat is de eDivisie?
“De eDivisie is eigenlijk hetzelfde als de Eredivisie bij voetbal. Het is een enorm toernooi dat live wordt uitgezonden op YouTube. Het toernooi wordt gehouden in de studio van Aalsmeer. Er zijn presentatoren, commentatoren en publiek bij aanwezig. Super spannend! Je hoort het als de commentatoren iets negatiefs over je zeggen en wordt door heel veel mensen bekeken. Op YouTube kijken er zo’n 10.000 mensen mee met wat je doet. In het begin was dit heel spannend, maar gelukkig went het snel en leer je omgaan met de spanning.”

Tjardo2.jpg

In de studio? Gaat dat niet vanuit thuis op de bank?
“Dat verschilt per toernooi. Er zijn ook kwalificatierondes en toernooien waaraan je vanuit huis kunt meedoen, maar ook toernooien die in het buitenland worden georganiseerd, zoals de ePremier League of het WK. Als je goed scoort tijdens de kwalificatierondes kun je zomaar eens een toernooi in Atlanta of Singapore hebben.”

Zou je van esports kunnen leven?
“Ik kan er nu nog niet van leven, maar ik ben ook net begonnen. Er zijn wel mensen die dat wel kunnen. Als je een toernooi wint, kun je een enorme prijzenpot winnen die in de tienduizenden euro’s kan lopen. Bij het WK kun je zelfs $250.000 winnen. En als je veel volgers hebt op sociale media weten sponsors je vanzelf te vinden. Dan kan een bepaalde samenwerking ook weer inkomsten opleveren.”

Wat zijn je toekomstplannen?
“Ik wil steeds beter worden in esports en dat is waar ik mij nu op focus. Hoe mijn carrière er over een paar jaar uitziet weet je natuurlijk nooit, maar ik werk er hard aan om nog beter te worden en hier zo lang mogelijk mee door te kunnen gaan. Als mijn esports-carrière uiteindelijk ophoudt wil ik hier toch mijn werk van blijven maken. Misschien door jonge esporters te begeleiden of op een andere manier.”

» Lees meer over de opleiding Medewerker Marketing & Communicatie