Sport en Bewegen vergoedt bonds- en branchediploma's
"Een bondsdiploma is een diploma dat gehaald wordt bij een NOC*NSF aangesloten sportbond. Je kunt hierbij denken aan de KNVB (voetbal), NL Actief (fitness) en de NPZ-NRZ (zwemmen). Bij sportmassage en ASM spreken we van een branchediploma", vertelt Imke Wolven, keuzedeelcoördinator bij Sport & Bewegen. "Het is een mooie extra optie die we studenten bieden. Naast het ‘schoolexamen’ dat hoort bij elk keuzedeel, kunnen studenten extra opdrachten doen en een bijbehorend examen afleggen. Je bent dan gecertificeerd trainer/coach/instructeur van de betreffende sport. Met een bonds- of branchediploma op zak heb je echt een streepje voor op de binnen- en buitenlandse arbeidsmarkt!"

In sommige branches is het behalen van een bondsdiploma verplicht om aan de slag te kunnen. Denk bijvoorbeeld aan het diploma Zweminstructeur van de NPZ-NRZ. Studente Brenda werkt momenteel hard aan het behalen van dit certificaat: "In het begin wist ik niet goed welk keuzedeel ik moest kiezen. Nu ben ik er blij mee: het is ontzettend leuk! Nadat ik mijn niveau 4-diploma behaal kan ik in ieder geval aan de slag als instructeur in het zwembad. Het is een veelzijdig keuzedeel: je haalt in 1 jaar je  lesbevoegdheid, waaronder een lifeguard- en een EHBO-certificaat."

Kwaliteit en vernieuwing van de sportbranche stimuleren

Almeerse sportstudenten van MBO College Poort kunnen sinds vorig jaar kosteloos het keuzedeel ASM (Athletic Skills Model) volgen. Dit komt voort uit een jarenlange goede samenwerking tussen het college en het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). "We maken ons binnen het AKT al jarenlang hard voor de verspreiding van het ASM-gedachtegoed, dat talentontwikkeling in de topsport en breedtesport ondersteunt", vertelt André Kemper van het AKT. "Het is voor de hele sportbranche van enorm belang dat sportstudenten toegang hebben tot de ASM-module. Via de sportstudenten willen we zo veel mogelijk sportbedrijven en -verenigingen laten kennismaken met ASM. Door de financiële drempel van het keuzedeel weg te halen, is het voor álle Almeerse sportstudenten mogelijk geworden deze licentie te halen. Studenten kunnen hun vaardigheden leren op het ASM-sportveld naast de school en passen het vervolgens toe tijdens de stages en op de werkvloer. Hoe mooi kan het zijn?"

Ook het bedrijfsleven en sportbonden werken met veel plezier samen met MBO College Poort als het aankomt op het begeleiden en examineren van de bonds- of branchediploma’s. "We kunnen studenten tijdens het behalen van hun bondsdiploma al kennis laten maken met onze eigen werkwijze. Het is ontzettend fijn om ingewerkte sollicitanten binnen te krijgen die ook nog eens bekend zijn met onze eigen aanpak", vertelt Nathalie Broersma van Optisport Almere. "Het is erg belangrijk dat deze diploma’s behaald worden. Het waarborgt de kwaliteit van ons beroep."

Bekostiging

Imke: "Het behalen van bonds- en branchediploma’s brengt extra kosten voor de student met zich mee. Daardoor is het niet voor iedereen mogelijk zich hiervoor op te geven. We merken nu dat studenten vaak voor het goedkoopste keuzedeel kiezen, terwijl dat vaak niet het keuzedeel is waar zij de meeste affiniteit mee hebben of waar zij verder mee willen in hun verdere carrière. Door de (behaalde) bonds- en branchediploma's te sponsoren, wil MBO College Poort meer studenten motiveren om een bonds- of branchediploma te behalen. Zeker in deze uitdagende coronaperiode vinden wij het belangrijk dat studenten alles uit hun opleiding halen. Er wordt veel gesproken over achterstanden in het onderwijs. Door studenten tijdelijk deze kans te bieden, willen we ze juist een voorsprong geven. Uiteindelijk gaat dit leiden tot een betere opstart in het werkveld", vervolgt Wolven.

Tweedejaars student Densel beaamt het harde werken: hij is momenteel bezig met het behalen van bondsdiploma UEFA C, een opleiding van de KNVB. Met dit diploma mag hij training geven aan pupillen en junioren tot 21 jaar. "We starten elke week met 1,5 tot 2 uur theorieles en gaan dan het praktijkgedeelte doen. Het keuzedeel voetbal is dit jaar wel aanzienlijk zwaarder dan in leerjaar 1. Ondanks dat het pittig is, bevalt het werken met jongeren me erg goed."

Studente Jazzy werkt nu aan het behalen van het bondsdiploma Fitnessinstructeur A. Zij heeft hiermee iets ontdekt wat goed bij haar past en waar ze mee door wil: "Met het diploma dat ik dit jaar behaal mag je zelfstandig in de sportschool lesgeven. Als ik volgend jaar verder ga met Fitnessinstructeur B, mag ik ook individuele begeleiding bieden. Ik geef al wat langer met veel plezier les, maar deze diploma’s gaan een goede start geven aan mijn carrière!"

Wil je meer weten over de opleiding Sport & Bewegen op MBO College Poort? Kijk op mbocollegepoort.nl voor meer informatie.
 

Ander nieuws

Nieuws ROC van Flevoland biedt kijkje in de wereld van techniek op Girls' Day Op donderdag 11 april 2024 opende de afdeling Techniek van het ROC van Flevoland haar deuren voor een bijzonder evenement: Girls' Day. Meer dan...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws MBO College Poort opent eerste oefenrechtbank binnen het mbo Deze week vond de officiële opening plaats van het ‘Legal Lab’ op MBO College Poort, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland. MBO College Poort
Bekijk al het nieuws