Mirjam doet Verpleegkunde

Mirjam Wubs vertelt over de opleiding Verpleegkunde en haar stages in Berlijn.

Ze is een reisgek en vindt Nederland al een beetje klein worden. Haar stages deed Mirjam Wubs (25) in een Berlijns ziekenhuis. En nu denkt ze na over een toekomst in het buitenland – wie weet bij Artsen zonder Grenzen! 
 
Mirjam Wubs heeft haar diploma mbo Verpleegkunde, niveau 4, bijna op zak. "Nog een halfjaartje en ik ben klaar!" Ze vindt het superleuk en kijkt uit naar een leven lang werken in de verpleging. Haar opleiding heeft ze erop afgestemd. Ze koos onderdelen die goed zijn voor een toekomst in een ziekenhuis, inclusief de stages. "Die wilde ik echt per se in een ziekenhuis doen. In Nederland zijn die stageplekken alleen bijna niet te vinden. Dus ik was heel blij dat school mij kon helpen aan een stageplek in het buitenland."

Naar Berlijn

"Het ROC van Flevoland heeft via een bureau contact met Duitse ziekenhuizen. Zodoende hoorde ik dat er plekken waren, en zo ging ik naar Berlijn! Zonder hulp was me dat nooit gelukt. Maar nu wel." Dik tevreden is Mirjam ook over de hulp die ze kreeg op financieel gebied. De eerste keer dat ze stage liep in een Berlijns ziekenhuis regelde de school zelfs subsidie voor haar! "Het ROC van Flevoland stimuleert buitenlandse stages. Ik kreeg een aardig bedrag, waarvan ik mijn reis en mijn kamer kon betalen."

Met sprongen vooruit

Mirjam weet zeker dat ze dankzij haar buitenlandse ervaring met sprongen vooruit is gegaan. "Werken in het buitenland verruimt je blikveld. Je leert dat hoe de zorg in Nederland is geregeld maar één manier is." Spannend was het wel. Toen Mirjam aankwam in Berlijn, sprak ze amper een woord Duits. "En ik moest wel meteen aan het werk! Ik had in het begin soms geen idee wat er werd gezegd." Toch ging het goed. De Duitse taal leerde ze snel en Mirjam mocht al gauw meer dingen doen dan anderen – met dank aan de medische kennis die ze had opgedaan tijdens haar opleiding. 

Persoonlijke groei

Haar tweede stage liep ze op de spoedeisende hulp. Bijzonder, want in Nederland mag dat niet. "Ik leerde er ongelooflijk veel. Medische handelingen tot infusen prikken aan toe, en klinisch redeneren oftewel patiënten beoordelen. Je moet snel kunnen bedenken wat er aan de hand zou kunnen zijn op de spoedeisende hulp. Gelukkig ging het goed." De stages leverden meer op dan kennis en verpleegtechnische handelingen. "Ook persoonlijke groei. Ik woonde in mijn eentje in Berlijn, reisde er in mijn eentje naar toe, en ontdekte de stad op eigen houtje. Daar word je sterker van!"

Droom

Het liefste gaat Mirjam straks werken in het buitenland. "Zeker weten! Ik denk ook dat het lukt. Er is grote behoefte aan verpleegkundigen. In Nederland maar ook in het buitenland is er overal werk. Dat ik in de zorg wil blijven werken weet ik heel zeker. Je kunt je leven lang in de zorg werken en toch steeds iets anders doen." En haar droom? Werken bij een organisatie als Artsen zonder Grenzen. "Op hun site zeggen ze dat je werkervaring moet hebben. Dat heb ik nog niet. Dus ik denk dat ik eerst even een tijdje ga werken. Hopelijk op de spoedeisende hulp."

Meer lezen?

» Bekijk alle artikelen