Werken in de ICT bij de politie

Op 7 april 2017 zijn wij samen met onze docent op bezoek geweest bij een politieorganisatie in Odijk. We mochten daar drie dames interviewen; Abeline, Claudia en Silvia. Alle drie werkzaam in Applicatie Development. We doen het project MISS IT al een tijdje en tot nu toe vonden wij dit de leukste ervaring. We bedanken de drie dames voor ons bezoek. We hebben daar best veel kunnen leren.

Bloggers: Beyza Erdem en Anusha Jokhoe

Abeline, Testcoördinator
“Een dag geen rode balk, is een dag niet geleefd”.
Abeline heeft ooit een studie Engels gevolgd aan de Universiteit en is per ongeluk in de automatisering beland. Dat vond ze zó leuk dat ze niets anders meer zou willen doen. Nu is Abeline al 7 in jaar in dienst bij deze politieorganisatie en is ze één van de test coördinatoren. Ze bepaalt hoe systemen getest worden en test deze ook zelf. Het zijn bijvoorbeeld de applicaties waar agenten mee werken op straat. Dat de agenten er mee werken vindt Abeline leuk, omdat je zeker moet weten dat de applicatie goed functioneert.

Hierdoor heeft ze met verschillende partijen te maken. Het leukste is als er iets fout gaat, dan moet ze dat oplossen. Op de vraag of ze negatieve reacties heeft ontvangen dat ze als vrouw werkzaam is binnen de ICT, antwoordt ze met nee. Het is soms zelfs een voordeel, want mannen doen erg hun best om je te helpen. Wel is het zo dat je harder moet vechten om verder te komen in promotie en salaris. Bij een vorige werkgever was dat zelfs de reden dat ze haar baan opzegde, want ze zag dat mannelijke collega’s die later in dienst kwamen, een lagere opleiding en minder ervaring hadden, juist een hoger salaris kregen. Dat was toen echt een trend.

Dat zal nu een stuk minder zijn doordat er meer vrouwen in de ICT werkzaam zijn. Haar grootste carrièredoel was om Test Manager te worden. Dat is ook gelukt. Maar uiteindelijk bleek de functie toch minder leuk, dus wil ze – voor hoelang de functie blijft bestaan- voor altijd Testcoördinator zijn. Want dat is gewoon de  leukste baan die er is!

Claudia, Applicatieontwikkelaar
“Je moet niet te lief zijn”
Claudia is Applicatieontwikkelaar en werkt ook al 7 jaar bij de politieorganisatie. Ze onderzoekt hoe een applicatie eruit moet zien en bedenkt hoe dat ontwikkelt moet worden. De app gaat naar het testteam en die beslist of het goed of niet goed is. Claudia is tevreden, het is een leuk beroep dat goed betaalt. Dat is belangrijk. ICT is een mannenwereld, maar je moet érgens beginnen. Je moet je als vrouw wel meer bewijzen in deze wereld, en vooral niet te lief zijn. Het zit ‘m in de manier waarop we met elkaar omgaan, het is allemaal onbewust.

Silvia, Testcoördinator
“De afwisseling tussen techniek, het team en klantcommunicatie is het leukst”
Silvia is ook Test Coördinator. Ze is net een jaar langer in dienst dan de twee andere vrouwelijke collega’s. Ze heeft de opleiding Commerciële Economie gevolgd. Voordat ze bij de politie ging werken, verkocht Silvia services en had ze veel contact met klanten aan wie ze ook softwarepakketten verkocht. Maar ze wilde meer van de ‘voorkant’ weten, zo is ze in de ICT beland. De afwisseling tussen techniek, het team en een stukje klantcommunicatie is haar grootste motivatie. In het verleden werd ze nog weleens onderschat omdat “testers niet zo technisch zouden zijn”. Integendeel dus! De ICT wereld is breed. ICT-beheer is meer een mannenwereld, altijd al geweest. Binnen het testen werken er wel meer vrouwen. Als er te veel vrouwen in een team zitten, wordt er geroddeld en kunnen ze niet goed meer met elkaar opschieten. Mannen daarentegen, blijven gewoon met elkaar samenwerken.