Deze cursus is als groepstraining af te nemen, het startmoment is in overleg.
Bent u als particulier geïnteresseerd in deze cursus? Kijk dan even onder het tabblad 'Contact en aanmelding' onderaan deze pagina.
Over de cursus
Gezonde voeding en duurzaamheid zijn thema’s die steeds belangrijker worden in de horecasector. Gasten hebben hogere verwachtingen als het om eten gaat. Dit kan cultureel gebonden zijn, maar ook vanuit medische redenen. Ze zijn zich bewust van de effecten van eten op het lichaam en gaan ervan uit dat een restaurant hier rekening mee houdt.
In deze module gaan cursisten aan de slag met het thema 'eetcultuur en -wensen'. Ze leren hoe ze kunnen inspelen op de wensen van de gast. Van het koken voor een persoon met een islamitische achtergrond tot een diabetespatiënt die door middel van een aangepast voedingspatroon op zijn bloedsuikergehalte let.
Programma
De cursus Eetcultuur en - wensen wordt klassikaal gegeven in groepen van ongeveer 12 deelnemers. De cursisten krijgen 7 weken lang 2 uur in de week les. De presentatieles in week 8 duurt 4 uur.
Lees verder
Wat leer je tijdens de cursus?
Uitleg van de module
In les 1 wordt de opzet van deze module uitgelegd en beknopte informatie gegeven over de onderdelen. Studenten krijgen de keuze om een onderwerp te kiezen voor het onderzoek van Eetcultuur en -wensen. Als er geen keuze gemaakt wordt, krijgt de student een werkkaart met een onderwerp.
Religieuze eetpatronen
In les 2 duiken we in de wereld van de bekendste culturele en religieuze eetpatronen. Hierin wordt duidelijk dat er veel overeenkomsten zijn, zowel tussen het islamitische en joodse eetpatroon als het boeddhistische en hindoeïstische eetpatroon.
Allergenen en additieven
Les 3 staat in het teken van allergenen en additieven. Mensen worden zich steeds meer bewust van hun eetpatroon. Ook mensen zonder voedselallergie kiezen er bewust voor om bepaalde voeding niet te consumeren. Haalt u alles uit het etiket? Welke wetgeving is bepaald vanuit de overheid? En wat moet een horecaondernemer doen om te voldoen aan de vraag vanuit de overheid?
Vegetarisch en veganistisch voedingspatroon
In les 4 bespreken we de wereld van vegetarische en veganistische voeding. De mens wordt zich steeds meer bewust van de ecologische afdruk van de vleesindustrie. Is een plantaardig eetpatroon smakelijk? In deze les leren studenten welke alternatieven voorhanden zijn en welke producten er worden vervangen om toch aan de dagelijkse vitaminen en mineralen te komen.
Glutenvrij en lactosevrij eetpatroon
In les 5 krijgen cursisten een beeld van hoe allergische reacties werken. Hoe ontstaat een allergie en kun je er ook vanaf komen? Het glutenvrije en lactosevrije eetpatroon zijn de meest voorkomende eetpatronen gebaseerd om bepaalde allergische reacties te voorkomen. De deelnemers krijgen inzicht in welke vervangende producten er kunnen worden gebruikt om de gast dezelfde eetervaring te kunnen geven als tafelgenoten.
Diabetes en suikervrij eetpatroon
In les 6 staat het diabetes en suikervrije eetpatroon centraal. Een allergische reactie of een te hoge bloeddruk kan levensbedreigend zijn. Voeding speelt een grote rol in deze kwalen. De cursist leert in deze les hoe je een voedingspatroon kunt aanpassen voor diabetespatiënten en welke alternatieven er zijn.
Praktijkles
In les 7 gaan deelnemers aan de slag in de praktijkkeuken van school. Aan de hand van het uitgekozen onderwerp zullen ze een gerecht presenteren. Het gerecht moet voldoen aan de eisen van het eetpatroon van het uitgekozen onderwerp. De gerechten worden door de hele groep gegeten. Aansluitend volgt de feedback. De uitvoering van de opdracht is verplicht, maar er zit geen beoordeling aan vast.
Presentaties
In deze laatste les zullen cursisten hun uitgekozen onderwerp presenteren aan de hand van het uitgewerkte verslag. Tijdens en na de presentatie is er tijd voor het stellen van vragen. Dit zal ook meteen de beoordeling van het panelgesprek zijn. Nadat alle verslagen zijn ingeleverd en voorzien van feedback, wordt er een bundel van gemaakt. Deze bundel krijgt de student toegestuurd als aandenken aan deze module.
Lees verder